Blå Mosken, Topkapi palatset eller kanske en kebab från Adana eller Urfa. AIE tipsar om Istanbul!

Istanbul

Istanbul’

Onsdag kväll och jag sitter på mitt hotellrum och försöker smälta intrycken efter tre dagar i Istanbul. Himla trevliga människor som lever i en stad med 16 miljoner innevånare. Här är det trafikkaos, massor av byggnationer, galet mycket folk och ändå så fungerar allt förvånansvärt friktionsfritt. Visst tutas det en del och frustrerade taxichaufförer suckar men värre än så blir det aldrig och det verkar alltid finnas tid över för att svara på en fråga från förvirrade turister som inte hittar dit de ska.

Jag tänkte ge er några tips på vägen om ni skulle ha vägarna förbi:-)

Om du vill bo mitt i de historiska och kulturella delarna av Istanbul är ett hotell i gamla stan ett måste. De är lite trängre, lite dyrare, lite mindre men charmigare, personligare och ovanligare än sina kamrater i Taksim.

Låt oss ta Sura Hagia Sophia som ett gott exempel. Hotellet är nybyggt, ligger på en trång återvändsgata mitt i gamla stan och är en imponerande vit palatsliknande pjäs som inrymts i en historisk byggnad helt utan tillstånd. Presidentens son råkar vara delägare så bygglovsfrågan löste sig liksom i efterhand:-)

Du blir extremt trevligt bemött i lobbyn av flera personer, får ett litet glas rosenjuice och hjälp att komma till ditt relativt lilla men väldigt moderna rum.

Direkt utanför hotellets dörr ligger ett pärlband av små underbara restauranger. Du bara måste pröva kebab från Adana eller Urfa, sjukt gott! Och nej, det är inte något som på något sätt liknar den ”kebab” som du brukar äta på väg hem från krogen en lördagskväll.

Från mitt fönster har jag en bedövande vacker utsikt mot Hagia Sophia med Bosporen i bakgrunden. Böneutroparnas mässande ekar mellan husväggarna några gånger varje dag och påminner dig om att du sannerligen inte är hemma på lilla villagatan.

När du sett dig less på Blå Mosken, Topkapi palatset och alla andra sevärdheter som bokstavligen ligger utanför dörren är det dags för ett besök på Grand Bazar. Tusentals små butiker som ligger under ett gemensamt tak och som erbjuder dofter, synintryck och känslor som är svåra att hitta någon annanstans.

Vill du hellre bo i ett område med modernare shopping, uteliv på kvällarna (och nu menar jag ett enormt utbud av kvällsnöjen:-)) och ett varierat restaurangutbud så är det Taksim du skall söka dig till.

Här finns alla de stora hotellkedjorna du någonsin hört talas om representerade och många du aldrig hört talas om heller.

Två tips som är riktigt bra i lite olika priskatagorier är Point Hotel och Grand Hyatt Istanbul. Det förstnämnda trevligt, jättebra personal, SPA med litet hamam och riktigt bra frukost till priser som känns mycket rimliga.

Grand Hyatt har förstås allt det Point har fast bara lite mer av allt och dessutom Istanbuls snyggaste poolområde. Hyatt är ett hotell att bli bortskämd på!

Att promenera längs den långa promenadgatan Istiklal som börjar eller slutar på Taksimtorget beroende på var man startar är en upplevelse som du absolut ska ta dig tid till.

Ta gärna ett varv på dagen och ett på kvällen när gatan och kvarteren runt den byter till att bli något helt annat.

Undvik taxibilar på vars dörrar det står Sultanhmet. Svårt att få rätta priser från dem:-) En taxiresa mellan Taksim och Gamla stan ska inte kosta mer än 20 lira när det inte är rusningstid.

Bomma inte ett restaurangbesök i Kumkapi fishermens village. Behöver jag säga att du ska prova fisken när du är där?:-)

Ta en lunch på den antika inomhusrestauranggatan Flower Passage i Taksim, spelar ingen  roll vilken av restaurangerna du tar.

Men framför allt så måste du bara prova det enorma utbudet av street food som finns i gränderna utanför bazaren, mums!

Torsdag 05:05, inte riktigt lika imponerad av böneutroparen just nu…mässandet skär genom sömnen som en nyvässad motorsågskedja genom en tanig fjällbjörk. Det positiva med att vara riktigt nära Hagia Sophia varierar över dygnet:-)

/Jörgen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *